"Weet hoe landschap vroeger werd gebruikt en je kunt de natuur veel beter herstellen"
Wij willen jullie allemaal graag meenemen in onze activiteiten
Dit gaat over verwondering en verbazing over al het moois wat je in ons buitengebied kunt vinden.
De nieuwsberichten die je hier kunt lezen gaan over al onze algemene activiteiten en hetgeen ons boeit.
Wij willen daarbij een wezenlijke en onafhankelijke bijdrage leveren aan het behoud van de natuur en het (cultuur)landschap in onze regio, waaronder ook begrepen de flora en fauna, de lucht, de bodem, het water en de gezondheid van de mensen, zomede al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Daarnaast volgen we kritisch alle plannen die een bedreiging en/of aantasting van de bestaande natuur- en landschapswaarden zouden kunnen vormen voor het bestaande natuur en (cultuur)landschap in Goirle en omgeving.
Zo nodig zullen we met bestuurlijke en juridische middelen trachten deze plannen te verhinderen.
Hierover zullen we dan ook op deze pagina publiceren.
Uit de Volkskrant
Ariët Kieskamp, Harm Smeenge en Mirjam Broekmeijer allen actief voor de Bosgroepen geven in hun opinie een andere kijk op natuurherstel.
We citeren graag een aantal fragmenten uit de publicatie in de Volkskrant van 30 mei 2023.
"We zijn de vriendschap met water, en daarmee de bijbehorende planten en dieren, zoals weidevogels, kwijtgeraakt. Met als gevolg, het verlies van samenhang tussen landbouw, natuur en landschap: in droge zomers moet onnodig veel water worden opgepompt om het gras op hooggelegen voormalige akkergronden groen te houden.
Of een geforceerde benadering zoals beekmeandering op plekken waar nooit een beek heeft gestroomd, of de aanleg van retentiegebieden terwijl er veel logischere (want van nature lage) plekken in het stroomgebied zijn. Eeuwenoud reliëf wordt vergraven en eeuwenoude structuren opgeruimd om de natuur te ‘herstellen’ of watermaatregelen uit te voeren. "
"..wie het oorspronkelijk landschap met het gebruik door de mens kan lezen, vindt goede aangrijpingspunten om het landschap duurzaam te herstellen. Ons doel is niet om terug in de tijd te gaan. De wereld van Ot en Sien is definitief voorbij. Maar een aanpak via historische landschapsecologie biedt ruimte aan de identiteit van de streek, is kleinschalig en gaat in samenspraak met haar bewoners. Maatwerk dus."