Viespeuken

23 juli 2024

Wij willen jullie allemaal graag meenemen in onze activiteiten

Dit gaat over verwondering en verbazing over al het moois wat je in ons buitengebied kunt vinden.


De nieuwsberichten die je hier kunt lezen gaan over al onze algemene activiteiten en hetgeen ons boeit.


Wij willen daarbij een wezenlijke en onafhankelijke bijdrage leveren aan het behoud van de natuur en het (cultuur)landschap in onze regio, waaronder ook begrepen de flora en fauna, de lucht, de bodem, het water en de gezondheid van de mensen, zomede al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.


Daarnaast volgen we kritisch alle plannen die een bedreiging en/of aantasting van de bestaande natuur- en landschapswaarden zouden kunnen vormen voor het bestaande natuur en (cultuur)landschap in Goirle en omgeving.

Zo nodig zullen we met bestuurlijke en juridische middelen trachten deze plannen te verhinderen.


Hierover zullen we dan ook op deze pagina publiceren.

Viespeuken

Dit berichtje zal waarschijnlijk niet gelezen worden door degene die achteloos z’n peuken heeft uitgestrooid op het zandpad in de omgeving van het Riels Hoefke. Vreemd toch: genieten van de schone natuur en deze dan zó vervuilen én daarmee beschadigen.

Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over, maar er zit een addertje onder het gras. Want het plastic is niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics. Je kunt het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan.

Een sigarettenfilter is ontworpen om (een deel van) de schadelijke stoffen in rookwaren uit de longen van de roker te houden. Dat wil dus zeggen dat al die chemicaliën zich opstapelen ín die filter! Het gaat dus niet alleen over nicotine, maar ook over zware metalen, pesticiden, antivries, arseen … Een groot deel van de peuken komt terecht in het water, waar de schadelijke stoffen oplossen.

Er zijn ook dieren die de peuken verwerken in hun nestopbouw of zelfs integraal naar binnen werken. Vooral in de magen van vissen en vogels worden regelmatig volledige filters aangetroffen. Sommige dieren stikken er zelfs in. Ooit maakte een natuurfotograaf in Amerika een foto van een meeuw die haar jong voert met een peuk. Dan moeten de alarmbellen toch bij iedereen gaan rinkelen!

Ook planten ondervinden last van de meer dan 7.000 schadelijke chemicaliën in sigaretten. Onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld witte klaver tot 30% trager groeit en minder groot wordt wanneer de grond aan zijn voeten vervuild is met peuken.

Soms worden stukjes (snoep)papier en plastic door de wind verspreid. Als we zwerfafval in de natuur aantreffen, ruimen we het zoveel mogelijk op. Het opruimen van peuken maakt me echter wel een beetje treurig. Je leegt je asbak toch ook niet in je huiskamer! Als je als roker wilt genieten van de natuur, ga er dan respectvol mee om. Neem naast je pakje sigaretten ook een zakasbakje mee voor onderweg en leeg de asbak van je auto gewoon thuis of bij de autowasstraat. 

27 maart 2025
Eerste Leg
20 november 2024
Nieuwe kansen voor goede zaailingen
4 november 2024
Griezelen
2 november 2024
Rechtbank doet recht aan het landschap
3 juni 2024
Natste 12 maanden aaneen ooit gemeten
14 februari 2024
Kun je een relatie aangaan met een boom?
29 november 2023
Amerikaanse vogelkers
29 november 2023
Landschappelijke willekeur
9 augustus 2023
Een vroege start van het paddestoelenseizoen
Meer posts