2024: Jaar van het bos

14 februari 2024

Wij willen jullie allemaal graag meenemen in onze activiteiten

Dit gaat over verwondering en verbazing over al het moois wat je in ons buitengebied kunt vinden.


De nieuwsberichten die je hier kunt lezen gaan over al onze algemene activiteiten en hetgeen ons boeit.


Wij willen daarbij een wezenlijke en onafhankelijke bijdrage leveren aan het behoud van de natuur en het (cultuur)landschap in onze regio, waaronder ook begrepen de flora en fauna, de lucht, de bodem, het water en de gezondheid van de mensen, zomede al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.


Daarnaast volgen we kritisch alle plannen die een bedreiging en/of aantasting van de bestaande natuur- en landschapswaarden zouden kunnen vormen voor het bestaande natuur en (cultuur)landschap in Goirle en omgeving.

Zo nodig zullen we met bestuurlijke en juridische middelen trachten deze plannen te verhinderen.


Hierover zullen we dan ook op deze pagina publiceren.

Kun je een relatie aangaan met een boom?

Een relatie is de verhouding tussen mensen, dieren, dingen en begrippen. Een boom is geen mens of dier. En ook geen ding, want hij leeft. Een boom is een autonome levensvorm, hij kan voor zichzelf zorgen. Een boom is een heel ecosysteem op zich. Maar een boom is ook afhankelijk van zijn omgeving: is er voldoende licht, lucht en ruimte om te groeien, is er voldoende water, is de bodem vruchtbaar genoeg? Bomen zijn de dragers van hun omgeving, of het nu gaat om een open veld, een stad of een bos.

Tijdens de nationale viering van de Boomfeestdag in november 2023 kondigden Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, en Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer, het Jaar van het bos aan. Dit initiatief markeert het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer in 2024 en heeft als doel het benadrukken van de waarde van bomen en bos en vergroten van het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer. 

Stichting De Houtberg draagt door middel van kennis en het aanplanten van nieuwe bomen graag bij aan duurzaam bosbeheer. Kennis doen we onder andere op door het lezen van boeken, bijvoorbeeld ‘Bomen beter begrijpen’ van Wim Peeters maar vooral ook door goed naar bomen te kijken. Door het aanplanten van Winterlinde, Wintereik, Kardinaalsmuts, Hazelaar, wilde Appel, Boswilg en grijze Wilg, Douglasspar, Esdoorn, Haagbeuk, Els, ruwe Berk, gewone Lijsterbes en gewone Vlier, werken we (een beetje mee) aan duurzaam bosbeheer. De afgelopen twee jaar hebben we bijna 500 bomen geplant.

Duurzaam bosbeheer, ook al is het op kleine schaal, is het bos zodanig gebruiken en onderhouden dat ook de toekomstige generaties die mogelijkheid nog hebben. Het is het bos beheren met het oog op de toekomst. Het is werk van lange adem, niet voor niets luidt het gezegde: “Boompje groot, plantertje dood”.

Kijk je naar de historie van ons Nederlandse bos, dan geeft het boekje ‘Boslessen’ van Simon Klingen hierover op een prettig beknopte wijze informatie. Veel bossen in Nederland zijn nog geen 150 jaar oud en golden lange tijd vooral het doel: productie en rendement. Bossen staan de laatste 20 jaar zeker ook vanuit andere perspectieven in de belangstelling, Ze zijn ons inmiddels bewust van hun belang voor biodiversiteit, klimaat en leefbaarheid.

Christianne van der Wal zei tijdens de nationale Boomfeestdag ook nog het volgende: “Van bossen wordt iedereen blij. Het is een heerlijke plek voor mensen om te ontspannen, maar bomen en bos spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de rijkdom aan soorten bomen, planten en dieren. En bomen slaan CO2 op. Als minister voor Natuur zie ik graag méér bomen in heel Nederland, niet alleen in natuurgebieden, maar ook in het stedelijk gebied en op het boerenland.” 

Laten we gehoor geven aan deze oproep! Bomen zullen óns er niet beter door gaan begrijpen. Maar door het planten van bomen kunnen wij meer lucht en leven creëren. Bomen zijn van toegevoegde waarde voor onze gezondheid. En hoe beter wij in ons vel zitten, hoe beter wij relaties aan kunnen gaan, al dan niet met een boom.

27 maart 2025
Eerste Leg
20 november 2024
Nieuwe kansen voor goede zaailingen
4 november 2024
Griezelen
2 november 2024
Rechtbank doet recht aan het landschap
23 juli 2024
Viespeuken
3 juni 2024
Natste 12 maanden aaneen ooit gemeten
29 november 2023
Amerikaanse vogelkers
29 november 2023
Landschappelijke willekeur
9 augustus 2023
Een vroege start van het paddestoelenseizoen
Meer posts